Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan terhelt, úgy az adásvételi szerződés aláírása előtt az eladónak be kell szereznie és lehetőleg az adásvételi szerződés aláírása előtt, azonban legkésőbb a szerződés aláírásakor be kell mutatnia, illetve át kell adnia a bank, vagy egyéb jelzálogjogosult (a továbbiakban: jelzálogjogosult) aktuális, lehetőleg 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy

  • mekkora a jelzálogjog alapjául szolgáló tartozás (pl. kölcsön) és járiuékainak (pl. kamatainak) aktuális összege;
  • számít-e fel a jelzálogjogosult végtörlesztési díjat, ha igen annak mértékét;
  • az előtörlesztés összegét milyen bankszámlára kell teljesíteni.

Amennyiben a jelzálogjog összege a vételárhoz képest rendkívül alacsony, úgy az igazolás beszerezésétől el lehet tekinteni, ugyanis ebben az esetben nem fordulhat elő, hogy az aktuális tartozás meghaladja a vételárat és ezért nem tehermentesíthető az ingatlan.

Ajánljuk továbbá, hogy a szerződésben az alábbi fizetési ütemezés kerüljön meghatározásra:

  1. Foglaló megfizetése az eladó részére (vagy utalható a foglaló is a jelzálogjogosult részére; ennek szükségességét általában a tartozás mértéke szokta meghatározni)
  2. Következő vételárrészletként a vevő megfizeti a jelzálogjogosult részére a tartozás összegét
  3. Az eladó beszerzi és átadja az eljáró ügyvédnek a jelzálogjogosult által szabályszerűen kiállított - a jelzálogjogra vonatkozó - törlési engedélyt és a kapcsolódó ingatlan-nyilvántartási kérelmet, valamint a töröltetéshez szükséges 6.600,- Ft összegű földhivatali eljárási illetéket (díjat).
  4. Ezután fizethető szabad megállapodás alapján a fennmaradó vételárrészlet.

Egyes speciális esetekben a fentitől eltérő fizetési ütemezés válhat szükségessé (pl. ha a jelzálogjog, mint teher kifizetése a vevő által igénylendő bankkölcsönből kerül - részben, vagy egészben - finanszírozásra)

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató