A megtekintett ingatlan több helyrajzi szám alatt van nyilvántartva

Bizonyos esetekben érdemes meggyőződni arról, hogy a megtekintett ingatlan és a kapott helyrajzi szám valóban fedi-e egymást teljeskörűen. Találkoztunk már olyan esettel, amikor egy egybefüggő telek az ingatlan-nyilvántartásban kettő külön helyrajzi számon nyilvántartott - egy kisebb és egy nagyobb - telekből állt.

Ilyen eset lehet továbbá, ha az ingatlan bejáratához magánút vezet. Ebben az esetben - a bejárás örökös biztosítása érdekében - a magánútban is tulajdonjogot szükséges szerezni.

Ilyen bizonytalanság esetén térképmásolat lekérésével lehet meggyőződni arról, hogy a megtekintett ingatlan jogi (térképészeti) határai is ott vannak, ahol a szemünkkel is láttuk.

Az adásvételi szerződésben ilyenkor természetesen mindkettő ingatlanról rendelkezni kell, továbbá javasoljuk az alábbi kitételek szerepeltetését a szerződésben:

  • a kettő (vagy több) ingatlan osztja egymás sorsát, azaz a vevő vételi szándéka csak az ingatlanokra együtt, az eladó eladási szándéka pedig szintén csak az ingatlanokra együtt áll fenn; továbbá, valamely ingatlanra vonatkozó meghiúsulási ok, a másik/többi ingatlan vonatkozásában is megszünteti az adásvétlei szerződést.
  • a teljes vételáron belül az ingatlanok vételárának megosztása annak érdekében, hogy a NAV később ne menjen ki feleslegesen helyszíni szemlére az egyes ingatlanok külön-külön értékének mgállapítása céljából.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató