A teremgarázs összes gépjárműbeállója egy helyrajzi szám, a teremgarázs helyrajzi száma alatt van nyilvántartva. A teremgarázsban a gépjárműbeálló tulajdonosa a teremgarázs bizonyos tulajdoni hányadát szerzi meg, mely tulajdoni hányad az adott gépjárműbeálló kizárólagos és ingyenes használati jogát testesíti meg.

A teremgarázs így ugyan közös tulajdon tárgyát képezi, azonban a tulajdoni hányadhoz rendelt kizárólagos használati jog biztosítja, hogy csak e tulajdoni hányad tulajdonosa jogosult az adott gépjárműbeállót használni.

Az adásvételi szerződésben javasoljuk konkrétan meghatározni, hogy a teremgarázsban megszerzendő tulajdoni hányad melyik gépjárműbeálló kizárólagos és ingyenes használati jogát testesíti meg. A gépjárműbeállót parkolószám alapján, vagy a szerződéshez csatolt alaprajzon valamilyen külön megjelöléssel érdemes azonosítani a kétséget kizáró módon való azonosíthatóság érdekében.

A szerződésben továbbá rendelkezni szükséges a közös tulajdonból eredő elővásárlási jogról, ugyanis a teremgarázs többi tulajdonostársának elővásárlási joga áll fenn a megszerzendő tulajdoni hányadra (azaz a gépjárműbeállóra). Amennyiben a tulajdonostársak száma túl nagy, vagy sok közöttük a külföldi, vagy egyéb okból nehezen elérhető személy, úgy az elővásárlási jogra való felhívástól el lehet tekinteni, a földhivatal nem fogja kérni a tulajdonostársak elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatát, azonban az erre vonatkozó külön kérelmet - a kérelem indokolásával együtt - szükséges belefoglalni a szerződésbe.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató