Felszíni gépjárműbeálló vásárlása esetén az elkészítendő szerződés típusa attól függ, hogy társasházi közös tulajdonban álló telken helyezkedik el, vagy más, nem társasházi közös tulajdonban álló telken, egyéb ingatlanon helyezkedik el a parkolóhely.

A parkolóhelyek átruházására készítendő szerződés elkészítése, a jogi megoldás alkalmazása mindig nagy körültekintést igényel és az egyes esetek nagy mértékben különböznek egymástól, így javasoljuk, hogy minden esetben kérje ki jogi képviselő tanácsát.

1. Társasházi parkolóhely

Amennyiben a parkolóhely társasházi udvar területén helyezkedik el, úgy először is ellenőrizni szükséges a társasház alapító okiratát, miszerint tartalmaz-e rendelkezést a parkolóhely adásvételére, vagy annak tiltására vonatkozóan.

Amennyiben a társasházi alapító okirat nem tiltja a parkolóhelyek külön adásvételét (azaz nem csak a lakással együtt ruházható át a parkolóhely használatának joga), úgy egy használati jogot átruházó szerződéssel adható át a vevőnek a parkolóhely kizárólagos és ingyenes használati joga. E szerződés a földhivatalhoz nem nyújtható be, mert a parkolóhelynek nincsen külön helyrajzi száma, azaz a használati jog földhivatali átvezetésére nincsen se lehetőség, se szükség.

Ritka, azonban olyan társasházi megoldással is találkoztunk már, amikor pl. egy önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott 1 m2-s tároló tulajdonjogához volt rendelve az adott parkolóhely használati joga, így ebben az esetben e tároló tulajdonjogának átruházására volt szükség, annak földhivatali átvezetésével együtt.

2. Nem társasházi parkolóhely

Amennyiben a felszíni parkolóhely nem társasházi telek területén helyezkedik el, úgy általában a legjobb megoldás, ha a parkolóhely tulajdonosa a telekben szerez - általában mindegy, hogy mekkora - tulajdoni hányadot és e tulajdoni hányadhoz kerül hozzárendelésre az adott felszíni parkolóhely kizárólagos és ingyenes használati joga.

Ilyen esetben figyelemmel kell lenni az elővásárlási jogra és a közös tulajdon szabályaira.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató