A tulajdonjogi igény széljegyzésére kettő eljárás van.


1. A függőben tartás lényege, hogy a vevő(k) tulajdonjog bejegyzési igénye széljegyzésre kerül a tulajdoni lapon és egyben kérjük a földhivatalt, hogy a bejegyzési kérelmet tartsa függőben  6 hónapig, vagy a bejegyzési engedély benyújtásáig (a bejegyzési engedélyt az eladó írja alá és helyezi letétbe irodánknál, mely a teljes vételár megfizetésekor adható ki a letétből).


A függőben tartás előnye, hogy a függőben tartott széljegy tart, megakadályoz minden további bejegyzési kérelmet, azaz az ingatlan nem terhelhető meg miután a függőben tartás rákerült.
Hátránya, hogy a függőben tartás csak a szerződésnek a földhivatali érkeztetésétől számított 6 hónapig lehetséges, azaz ha egy adásvétel esetében a teljes vételár kifizetése 6 hónapnál tovább tart, úgy ez a jogintézmény nem alkalmazható, illetve speciális kitételeknek a szerződésbe foglalásával alkalmazható.


2. A másik széljegyzési technika a tulajdonjog fenntartása. Ennek előnye, hogy korlátlan ideig a tulajdoni lapon lehet széljegyként, hátránya viszont, hogy nem akadályozza meg az utána érkező bejegyzési kérelmek elintézését, azaz az ingatlan a tulajdoni igény széljegyzése után is megterhelhető.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató