Közös tulajdonról beszélünk, ha az adott helyrajzi számú ingatlan tulajdoni lapján több tulajdonos van bejegyezve.

Ebben az esetben az egyik lényeges kérdés, az elővásárlási jogok kérdése, melyről itt olvashat részletesebben.

Amennyiben a tulajdoni lapon azért szerepel több tulajdonos, mert a tulajdoni lapon lévő egész ingatlan valójában több ingatlant testesít meg (pl. ikerház, vagy nagyobb telek, társasházzá még nem alakított többlakásos lakóház stb.), úgy további kérdésként felmerül, hogy milyen módon azonosítható be, hogy az eladni kívánt tulajdoni hányad (azaz az eladónak a tulajdoni lapon lévő tulajdoni hányada) valóban azt a lakást, illetve ingatlanrészt testesíti meg, amelyet meg kívánunk venni.

Irodánk ebben az esetben minden esetben javasolja, hogy az adásvétel előtt az eladó és a többi tulajdonostárs kössön használati megosztási szerződést. Szerencsére egyre gyakoribb, hogy az eladó már rendelkezik e szerződéssel, mert egyre gyakrabban rendezett már e tekintetben egy ilyen közös tulajdonú lakóház.

Ilyen esetben továbbá fontos, hogy a szerződés tartalmazza a pontos leírást, vagy egy mellékletet, hogy az egész (az összes tulajdonostárs által tulajdonolt) ingatlannak mely részére vonatkozik a szerződés, azaz a vevő pontosan mit vesz meg.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató