1. Átvételi elismervény - bejegyzési engedély

Az ingatlan birtokba vétele az esetek túlnyomó többségében az utolsó vételárrészlet megfizetése után történik meg, így a birtokba vételkor már elkérhető és érdemes elkérni az eladó nyilatkozatát, miszerint a teljes vételár megfizetésre került (átvételi elismervény). Mi ezt a nyilatkozatot már az adásvételi szerződés aláírásakor elkészítjük és odaadjuk kinyomtatva az eladónak, így neki csak alá kell írnia amikor eljön az ideje, azaz amikor a teljes vételár kiegyenlítésre kerül.

E nyilatkozat egy példányának hozzánk való visszajuttatása azért fontos, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a teljes vételár megfizetése bizonyításra kerüljön és mi kiadhassuk az adásvételi szerződés aláírásakor letétbe vett, a tulajdonjog átruházását engedő eladói nyilatkozatot (bejegyzési engedély).

2. Közüzemi mérőórák átírása

A birtokba vétel után az egyik fontos teendő a közüzemi mérőórák átíratása. Ezt érdemes időben megtenni, mert egyes közműszolgáltatók "bírságot" is kiszabnak a késlekedésért (8 napon túli átíratásért). Az átíratáshoz szükség van az adásvételi szerződésre, a birtokbaadási jegyzőkönyvre és már egyre gyakrabban a fentebb említett bejegyzési engedélyre is, így az átíratás előtt érdemes először hozzánk eljönni a bejegyzési engedély kikérése végett (melyet a fentebb említett eladói átvételi elismervény eredeti példányának átadásával, vagy a vevő bankja által kiállított - az utolsó vételárrészletnek a vevő bankszámlájáról az eladói bankszámlára való átterhelést bizonyító - GIRO/SWIFT igazolás eredeti példányának átadásával adhatunk ki az ügyvédi letétből).

3. A tulajdonosváltás jelentése az önkormányzatnak

A tulajdonjog bejegyzését követően minél hamarabb be kell jelenteni a tulajdonos változást a helyi önkormányzathoz, általában az adócsoporthoz annak érdekében, hogy az építményadó, vagy kommunális adó bevallása megtörténhessen és ne szabjon ki a helyi adóhatóság mulasztási bírságot.

4. Az illeték megfizetése

Ezt követően már csak a visszterhes vagyonátruházási illeték (általában 4%) megfizetése van hátra, melynek esedékességéről az állami adóhatóság levélben értesíti a vevőt. Budapesten és Pest megyében ez az időpont a tulajdonjog bejegyzését követő 1-6 hónapon belül szokott megtörténni.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató