haszonélvezeti jog1. Haszonélvezeti jog alapítás

haszonélvezeti jog, vagy özvegyi jog alapításához arra vonatkozó szerződésen felül - ingatlan esetében - a haszonélvezeti jognak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges.

A haszonélvezeti jog alapításának módja és ideje az ingatlan megvásárlásakor megkötendő adásvételi szerződésbe foglalható haszonélvezeti jog alapítás, hiszen ekkor külön díj nélkül lehet az ingatlan tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg haszonélvezeti jogot is alapítani.

Amennyiben már megvásárolták az ingatlant, vagy az már más módon a tulajdonukban áll és haszonélvezeti jogot kívánnak az ingatlan vonatkozásában alapítani és e jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kívánják jegyeztetni, úgy arról külön megállapodásban szükséges megállapodni és e megállapodást a földhivatalba be kell nyújtani.

2. Haszonélvezeti/özvegyi jog töröltetés

Amennyiben az ingatlan haszonélvezeti/özvegyi joggal terhelt és értékesíteni kívánják az ingatlant, úgy e jog töröltetéséről itt olvashat részletesebben.

Amennyiben az ingatlant nem kívánják értékesíteni, azonban a haszonélvezeti/özvegyi jogról le kíván mondani a jogosult és töröltetni kívánják e jogot az ingatlan-nyilvántartásból, úgy arról külön megállapodásban szükséges megállapodni és e megállapodást a földhivatalba be kell nyújtani.

 

 Vegye fel a kapcsolatot velünk most:

 

Dr. Kosztolányi Ádám Kristóf, ügyvéd

Mobil: +36-20/415-81-74

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

3. A haszonélvező kiskorú

Amennyiben a haszonélvező kiskorú, úgy a haszonélvezeti jog töröltetésére, arról való lemondásra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amikor az ingatlan eladója a kiskorú, melyről itt olvashat részletesebben.

4. Ingatlant vásárolunk a kiskorú gyermek nevére a szülők haszonélvezetével

Amennyiben az ingatlan vevője kiskorú és arra a szülők alapítanak haszonélvezeti jogot, úgy ahhoz a kiskorú lakcíme szerint illetékes gyamhivatal hozzájárulása szükséges, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adásvételi szerződést a gyámhivatalnak jóvá kell hagynia. E jóváhagyas időbeli lefolyása - az illetékes gyámhivataltól függően - igen változó, 1-4 hét időtartammal kell számolni.

5. Munkadíj, egyéb díjak

Ingatlanjogban jártas irodánk szakszerű, precíz és gondos jogi szolgáltatás keretében teljes körű ügyintézést és képviseletet vállal a lenti megbízási díjért, amely magában foglal minden szükséges teendőt, azaz:

-

az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzését, ellenőrzését,

-

szerződés elkészítését és ellenjegyzését,

-

ingatlanjogi tanácsadást ingatlanjogi szakjogásztól,

-

NAV adatlap elkészítését az illetékmentesség megjelölésével (amennyiben alkalmazható),

-

a felek személyazonosságának ellenőrzését,

-

földhivatali ügyintézést,

-

az illetékfizetéssel kapcsolatos tanácsadást,

-

földhivatal előtti eljárást.

Szerződéskötés akár 1 munkanapon belül is!

Munkadíj: 60.000,- Ft

Egyéb díjak:

Földhivatali eljárási illeték: 6.600,- Ft

Tulajdoni lap illeték: 1.000,- Ft

6. A szerződéskészítéshez szükséges adatok:

Ahhoz, hogy az iratokat el tudjuk készíteni, az alábbi adatokra volna szükségünk:

  • az ingatlan címe, helyrajzi száma,
  • az ingatlan hozzávetőleges értéke (ez megadható később, az aláírásig is),
  • ingyenesen, vagy ellenérték fejében történik a lemondás,
  • fennáll-e a lentebb említett illetémentesség.

7. Illeték

Haszonélvezeti jog alapítás és lemondás után illeték fizetendő, melynek mértéke attól függ, hogy az alapítás, lemondás ingyenesen, vagy visszterhesen történik-e.

Ingyenes jogügyletnél az illeték mértéke a haszonélvezeti jog értékének 18%-a, illetve lakóingatlan esetén 9%-a, ellenérték fejében teljesedésbe menő jogügyletnél a haszonélvezeti jog értékének 4%-a.

haszonélvezeti jog értéke az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-a alapján állapítható meg.

8. Illetékmentesség

Közeli hozzátartozók jogügylete

Nem fizetendő illeték, amennyiben a jogügylet egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), vagy házastársak között jön létre.

Keressen minket ingatlan ajándékozás vagy adásvételi szerződés témakörökben! Tekintse megcikkünket:  Alapos ügyvéd Budapest belvárosában - bemutatkozunk!

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató