Házassági szerződés készítése (házasulók, házastársak között)

 

Házassági szerződésének megkötését nyugodtan bízza ránk! Szakszerű, precíz és gondos jogi szolgáltatás keretében teljes körű ügyintézést vállalunk! Eljárásunk során minden segítséget megadunk ahhoz, hogy közösen megtaláljuk ügyfeleink számára azt a tökéletes vagyonjogi rendszert, amelyet házassági életközösségük idejére alkalmazni kívánnak. A házassági vagyonjogi szerződés érvényességéhez ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalás szükséges!

 

Mi történik, ha nem kötnek házassági szerződést a felek?

Fontos tudni, hogy amennyiben a Felek nem kötnek házassági szerződést, úgy a házassági életközösség időtartama alatt a törvényes vagyonjogi rendszer érvényesül, ennek lényege, hogy annak alapján a házastársak osztatlan közös tulajdonát képezi mindaz, amelyet a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami bármelyik házastárs különvagyonába tartozik.

A törvényes vagyonjogi rendszer leginkább annak a házastársnak védi az érdekét, aki nem folytat keresőtevékenységet, vagy ha folytat is, jövedelme alatta marad a másik házastárs jövedelmének. Ez a rendszer a házasfelek közötti szolidaritást tekinti vezérlő szempontnak és azt a házastársat is részelteti a vagyonszerzés eredményében, aki abban nem vett részt.

 

MIért érdemes házassági szerződést kötni?

A törvényes vagyonjogi rendszer érvényesülése kizárható házassági szerződéssel. A felek a házassági szerződésben szabadon rendelkeznek vagyoni viszonyaikról, kiköthetik akár a teljes vagyonelkülönítést is, ennek az a lényege, hogy a házastársak vagyoni szempontból egymástól függetlenek legyenek, egyikük vagyonszerzése se legyen hatással a másikra.

Fontos: A házastársak közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat. Ez a kötelezettséget nem vállalt, és esetlegesen arról nem is tudó házastársat hátrányosan érintheti például egy végrehajtási eljárás során. Ezen nem várt kötelezettség szintén kizárható házassági szerződéssel.

 A házassági szerződéssel kizárható, hogy valamely házasfelet terhelő tartozás a másik felet is terhelje, annak akaratán és tudtán kívül!

 

 

Mennyibe kerül a házassági szerződés?

  • A kedvezményes megbízási díj: 60.000,-Ft. Az alanyi ÁFA mentesség miatt a díjat nem terheli ÁFA.

 

Milyen adatokra és információkra lesz majd szükségünk a szerződés megírásához?

  • a felek adatai,
  • házasságkötés (tervezett) időpontja,
  • házasságkötést megelőzően mióta éltek élettársi kapcsolatban, 
  • különvagyonba tartozó vagyontárgyak tételes felsorolása (ingatlan vagyon esetén az ingatlan címe, helyrajzi száma, értékesebb ingóságok felsorolása azonosításra alkalmas módon).
  • a közös háztartás költségeit ki és milyen arányban viselje,
  • valamely fél tartozásaiért a másik fél feleljen-e.

Amennyiben házassági szerződéssel kapcsolatos kérdése van és hatékony jogi megoldására van szüksége, keresse bizalommal az FNLAW Ügyvédi Társulás jogi szakértőjét:

 

Dr. Kosztolányi Ádám Kristóf, ügyvéd

Mobil: +36-20/415-81-74

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Süti tájékoztató